::: dudes :::

Saturday, January 4, 2014

Meh sini: Resepi Udang goreng Mentega kaw!!!


Udang goreng mentega atau Butter prawn.
Hari tu aku teringin sangat nak makan udang butter macam kat restoran New Horizon yg pernah aku makan dulu. Kat rumah memang dah ada resepi butter prawn ni yang kaklong aku print dri internet dulu. Tapi umi cakap kak long pernah buat butter prawn tapi kurang menjadi. So, aku carilah sendiri resepi dalam internet jugak. Aku terjumpa satu resepi butter prawn yg agak senang dan nampak sedap dari blog kak azie.
Ada jugak blog2 lain yang aku terjah utk cari resepi butter prawn ni, so aku compare kan setiap resepi and tengok persamaan, then aku decide nk ambik resepi kak azie tu utk melaksanakn misi aku.

Alhamdulillah, resepi kak azi tu menjadilah, walaupun tak lah sebijik macam restoran tapi berbaloi lah.
Ok, aku akan kongsi resepi Udang mentega yang diambil dari blog Kak Azie ni.

Bahan-bahan:

Utk sarang/floss telur:

2 biji kuning telur
 (aku guna 4 biji, nak lebih floss ,hehe)
1 senduk butter/majerin
1 cawan minyak masak

Cara-cara:

1) Pukul ringan kuning telur tu.

2) Panaskan butter bersama minyak masak. Semoleknya gunalah          senduk bulat.

3) Bila minyak dah betul-betul panas, pusing-pusingkan minyak tu        laju-laju membentuk satu bulatan. Pusing -pusingkan tanpa              henti.

4) Tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi-tinggi sikit supaya telur       yang jatuh tu haluu~s.

5) Jangan berhenti pusing minyak tu semasa menuang kuning telur. 

6) Teruskan memusing sampai habis kuning telur dituang. 

7) Pusing lagi telur tu sampailah telur masak dan berwarna                   keemasan (telur tadi akan jadi berbuih buih )

8) tapiskan telur yang dah masak tadi atas penapis santan utk               toskan minyak.


Utk udang:

12 ekor udang (kt rumah ada 12 ekor je, huhu)
sedikit garam
sedikit lada sulah
minyak utk menggoreng
3 ulas bawang putih dicincang (aku tumbuk dgn lesung)
6-8 cili padi (aku xletak sebab bekalan cili kat rumah dah habis)
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar (aku guna setengah cawan susu cair)
sedikit butter/majerin
sedikit serbuk lada putih-optional ( aku xletak)
garam secukup rasa

Cara-cara:
1) Gaul udang dengan garam n lada sulah dan gorengkan.
     P/s: aku gaulkan udang tu dengan serbuk kunyit
2) Goreng udang tidak terlalu lama sebab nanti kulit udang tu jadi         keras. 
3) angkat udang bila masak dan toskan. minyak tadi keluarkan.

Cara-cara utk kuah:
1) panaskan kuali dgn butter 
2) tumis bawang putih, daun kari dan cili padi sampai naik bau.
3) masukkan susu cair dan masakkan sekejap.
4) masukkan udang yg digoreng tadi
5) masukkan lada hitam dan garam secukup rasa.
    P/s: jangan masukkan garam banyak sgt sebab butter tu dah                    masin dah. Aku masukkan gula sikit nak kasi seimbang.
6) bila semua dah siap masukkan udang tadi dlm pinggan dan taburkan floss/sarang telur tadi.

Sedia utk dimakan.

Aku tak ambik gambar step by step buat udang ni sebab masa tu nak cepat. So, kalau nk tengok gambar step by step pergi kat blog Kak Azie ye.

Udang Butter yang aku buat ni dimakan oleh umi, aghoh , adik ahmad and aku. Diorang cakap sedap gilerr.Haha. Kembang kempis hidung ambe. 
Alhamdulillah, maknanya resepi ni boleh pakai lah lain kali.
Aku berhajat utk buat sekali lagi udang butter ni sebelum balik uia, tapi harga udang kebelakangan ni mahal sangat. 1 kilo boleh cecah RM33. Terima kasih jelah kalau mahal macam tu sekali.
Inshaallah kalau ada peluang ambe buak lagi.

selamat Mencuba yee..






No comments: