::: dudes :::

Monday, December 31, 2012

SarangHae Bioo

Assalamualaikum, hye stalkers if any...haha

the second post for today...I havee no idea why  I am so eager to write entry today,

if u see the entry title, its about Biology, one of subject that compulsary for me to take it at UIA since I am Biological Science student and Inshaa Allah, Medic soon to be my course..amin

I learn Biology since I was form four..., actually i didn't love Biology that much when I was in school,

however, when I enter pre-u world, my perception at Biology changed at all, and I fall in love at this subject...this subject is not easy at all but Alhamdulillah I can cope with it..
for my  first final examination of semester 1
I got A in this lovely subject..Alhamdulillah


and here, I wanna credit a very much thank you to my dedicated Biology lecturer, Madam Nurul Hidayati that had teach me....thank you so much madam.,,,


well, I think that's all I wanna say for this entry, this picture I credit to BIOHOLIC person if any..hehe


thanks for everything..see yaa!!


Assalamuaalaikum...

     

Sunday, December 30, 2012

WHEN I GET BORING DURIng HoliDay

Assalamualaikum for my followers and readers if any, hahaha,

I don't think that my blog will be read by anyone, since this blog has zero speciality...huhu, but for me it does'nt matter, I did'nt create this blog to get famous, I just need to spill my idea when I get boring...so , that's mean, I am now boring...hehe

well, actually I am now on a very long holiday, very long, and that's why I feel damn boring right now....I dont now how to express this feeling.....

sometimes I feel like wanna scream, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!, this moment make me crazy....

Astagfirullahal'azim, I should'nt say that...

as you can see this picture, I paint this by my own, oppsie!!, by my own ??, well, yep and nope...hehe
I use PAINT software to draw this, draw??, well actually its not really a drawing, i just draw this by using the original one, well its hard to explain how I make it, but , I think my draw is pretty nice, isn'it??

hahaha, what a joke, you praise yourself hajar!!!...

okay, enough is enough, I think that's all that I wanna say for this post...if you wanna now anything about me, just wait for the next post..

till then, see yaa!!!

Assalamualaikum!!

Tuesday, December 25, 2012

SAHABATKU KEMATIAN


‘Hajar!!’

Aku berpaling kearah suara yang memanggilku.  Lif yang ditunggu dari tadi tidak kunjung tiba. Memandangkan aku menetap di tingkat 9 , terpaksalah menunggu utk sampai ke sana.

‘Eh, Zai, dari mana ni?’, aku membalas panggilan ex classmate ku sewaktu Tingkatan 5 dahulu.  Kami  tidaklah terlalu rapat, namun disebabkan  kami dulu sekelas, kami selalu bertegur sapa bila bertemu.

Sebuah senyuman ku berikan kepada teman sebelahnya yang kutahu namanya  Najihah.

‘saya baru lepas hantar Lia balik ni , awak pulak dari mana?.’

‘saya dari kiosk, beli barang sikit’, ‘Eh, kenapa dgn Lia?, kenapa time2 macam ni pulak dia balik?’

Memandangkan hari ini hari selasa, semua pelajar tidak dibenarkan untuk keluar ke mana2 dari kawasan kampus melainkan mendapat keizinan. Lia balik , sebab tu aku pelik.

‘sebenarnya baru tadi Lia dapat call dri Kelantan, mak dia tenat sekarang ni’

‘Masha Allah, kenapa? Apa yg dah jadik?’

Aku terkejut. Lia jga merupakan ex classmate ku dulu. Masih kuingat aku selalu melihat ibunya menunggunya di tepi kelas bila kelas kami ada kelas tambahan. Pernah juga ibunya bertanya kepadaku dimana anaknya bila anaknya tiada di kelas. Dari situlah aku mengenali ibunya.

‘ saya pun tak pasti, tapi kalau tak silap mak dia sakit ulu hati,  agak teruklah sekarang, baru pukul 8 tadi  abang dia call’

‘habis tu Lia balik naik flight ke?’

‘eh, taklah, dia balik dengan  kereta sedara dia, tadi baru sedara dia mari ambil’

‘ sempatke sampai  malam ni?’

‘tak tahulah tu, inshaa allah sempat’

‘Inshaa Allah’
‘Ya Allah, panjang kan lah umur ibu Lia.’ Aku tidak dpt menjelaskan kenapa hatiku tiba2 berbisik doa itu.




“Assalam, korang, tolong doakan ibu Zalia, khabarnya sekarang tengah sakit tenat, doakan Lia selamat pulang sekarang..”  

Aku menghantar mesej tersebut ke beberapa kawan2 sekolah yang aku  ada nombor telefon mereka. Beberapa daripada mereka berada di kedah, ada juga yang berada di negeri Sembilan. Selepas mendapat keputusan SPM Mac lalu, kami membawa haluan masing2 ke IPTA2  di Malaysia, ada juga yang berada di luar Negara sekarang.

Pen biru ku aku pegang semula, hajat di hati hendak meneruskan tutorial Bio yang tinggal sedikit sahaja lagi belum disiapkan.

~Kearah satu perjalanan….~ lagu Hambamu nyanyian Mawi dan Akhill Hayy berbunyi..

Satu panggilan masuk, ternyata sahabatku yang kukenali .

“Assalamualaikum,  Jar!, kau dah tahu ke yang mak Lia dah takde?’

“ Waalaikumussalam, eh Hani, betulke? Mane kau tahu ni..aku jumpa dengan  zai tadi dia kate mak Lia tenat jer, belum mati lagi..sape yang cakap kat kau ni?”

“ Eh, aku tengok dekat fb lah, ada student ibu Lia yang ucap takziah, tadi petang ibu dia meninggal”

“oh ye ke, Ya Allah , inna lillahiwa inna ilaihiraji’un”

Tiba tiba aku rasa ada air bergenang di kelopak mataku, hatiku sebak. Suaraku bergetar.
Roommate ku Amalin yang dari tadi ssedang melayari internet memandang ke arahku.

“jar, aku terbayang keadaan Lia sekarang, macamana agaknya perasaan dia kan?, sebelum ni kan dia happy go lucky”

“a’ah, tulah Masyi, aku terfikir kalau benda ni jadi kat aku, na’uzubillah, tak sanggup aku nak fikir lah”
“Ok takpelah jar, thanks lah tadi kau infom kat aku pasal ibu Lia, aku rase Lia belum tahu yang ibu dia dah takde”

“ Sama-sama Masyi, tak apalah, aku nak tanya Zai keadaan Lia sekarang..bye”
Percakapan kami terhenti di situ.

“Ya Allah, sesungguhnya hidup dan mati kami terletak padaMu, panjangkanlah umur ibu ku Ya Allah”
Hatiku berdoa.





Mati itu pasti, walau kita pergi ke mana mana ceruk dunia ni pun, mati kita takkan pernah boleh lari daripadanya”

Kata-kata  penceramah jemputan Talk yang berjudul “Mati pasti” itu terngiang-ngiang di telinga ku.
Talk itu dianjurkan oleh badan perwakilan pelajar di kampus ku.

Tiba-tiba ku rasa bahuku di tepuk.

“oit, jauh mengelamun, sampai kat mana dah?”

“ kau ni Raihan, agak agak lah nak tegur orang pun, sakit jantung aku tau”

“wei, kau dah tahu berita trbaru, kita  akan dapat lecturer Math  baru tau”

“ha! Kenapa? Sir izwan pergi mana?”  , Math merupakan subjek favourite sejak sekolah lagi, dan aku selalu pergi bertemu 4 mata dengan Sir Izwan untuk bertanyakan soalan.

“Oh, kau tak tahulagi ke? Sir kan sakit parah, dia accident semalam”

“what! Ya Allah, teruk ke?”
“teruk ke tak aku tak tahu, tapi aku dengar dia kat ICU sekarang ni”

“Innalillahiwainnailaihiraji’un,  kesiannya kat Sir, harap2 dia ok”


Aku mengelamun seketika sebelum memulakan ulangkaji  Math ku untuk kuiz esok.
Hatiku masih diselubungi sedih mendengar berita dari Madam Nailah, lecturer Mathku yang baru.
Sir izwan dah meninggal? Rasa macam baru tadi aku bercakap dengan dia. Tak percaya rasanya.  Berita ni buat aku hilang mood nak belajar malam ni.
“Ya Allah, cucurilah rahmat kepada roh Sir Izwan” hatiku berbisik.

                    





Beg laptop ku bimbit masuk ke ruang bacaan bahagian sister dalam library kampus ku.
Niatku  masuk library hari ni hanya satu, nak dapat internet, disamping  mencari bahan untuk assignment Biology ku dalam kesejukan air cond.
 Memandangkan hari ini hari minggu, bolehlah aku spend masa lebih sedikit.  Perkara ni selalu dilakukan oleh student kampus ku. Perkhidmatan wi fi dalam library ni memang bagus. Aku juga mengambil kesempatan untuk memeriksa akaun facebook ku yang dah lama tak dibuka kerana kesibukan diri yang melanda.

Ketika aku asyik online, mataku tertangkap satu post yang dishare oleh salah seorang friend fb .

PERINGATAN!!

TOLONG INGAT MATI SETIAP MASA..!

Firman Allah (yang bermaksud):

“Di mana sahaja kamu berada, kematian akan datang menemuimu, walaupun kamu berada dalam benteng yang tinggi lagi kukuh.”

(An-Nisa’: 78)

“Apabila telah sampai ajal seseorang, maka sesaat pun tidak dapat ditangguhkan, dan sesaat pun tidak dapat didahulukan.”

(Al-A’raf: 34)


Cukupkah bekalan kita hari ini dan hari2 sebelum ini??
Bertindak sebelum terlambat..Wallahualam..

Mati itu datangnya tiba – tiba. Hatiku bergetar.






Seusai aku menunaikan fardhu ‘isyak, aku termenung lagi. 

“Jar,  apesal aku tengok  kau asyik termenung jer dua tiga hari ni?”
Keperhatinan roommate ku Syakirah terserlah.

“A’ahlah, aku pun perasan jugak, kau monyok jer , ape pasal? PMS ke?”, Amalin mencelah pula.
“kau sedih sebab lecturer Math kau dah meninggal ke?, rileks lah, yang hidup pasti mati kan??”

Syakirah  mengagak. Aku masih lagi berdiam.

“ alaa, chill lah Jar, betul Syak cakap tu…tak payah lah sedih sangat” Amalin mencelah lagi.

“ Sebenarnya, aku tengah fikir ni, kenapa aku asyik dengar pasal orang mati jer sekarang ni?, mula mula mak Lia, lepas tu Sir Izwan, lepas tu aku terbaca dekat fb, pun pasal mati jugak.. pergi dengar talk pun pasal mati, tiba-tiba aku rasa macam mati tu dekat sangat dengan aku tau, kau orang tak rasa macam tu ke?”

Panjang jawapan ku berikan. Amalin dan Syakirah memandang dan mendengar jawapan ku itu.

“ Aku tiba-tiba fikir kalau Allah nak tarik nyawa aku, sekarang pun Dia boleh ambil kan?, dekatnya mati tu dengan aku..tulah yang buat aku sedih, aku rasa aku belum ready lagi nak mati”
Jawapan ku ku sambung.

“Kau buat aku takutlah Jar, aku pun belum ready lagi nak mati” Amalin memegang tanganku.

“kalau kau belum ready, aku lagilah, apasal kau cakap macam ni Jar?” Syakirah bertanya.

“ bila kita akan ready ek? Aku takut bila fikir pasal ni balik, Ya Allah, bila –bila masa jer  tuhan boleh tarik nyawa kita, ngeri nya bila bayangkan semua tu”

“ habis tu, apa kita nak buat? Jar, daripada kau bayangkan bila kau akan mati, baik kau fikirkan tentang persediaan untuk mati, “  

“ betul juga kau cakap Malin,  Jar, daripada kita cakap kita tak ready lagi nak mati, baik kita fikir macamana nak jadikan kita ready, kan?”

“ Aku setuju dengan korang cakap tu, thanks sebab sudi  dengar luahan hati aku. Okay, malam ni, sebelum tidur kita buat solat taubat sama2 ek!” 

Aku  bersemangat semula.
“Inshaa  allah..” serentak kami mengucapkan lafaz tersebut.


kini, baruku sedari selain aku punya sahabat lain selain sahabat sahabatku sekarang, iaitu kematian.








Tuesday, August 14, 2012

KEMAS BLOG yang berHABUK

Assalamualaikum warahmatullah.wbt.
dah lama btol tak updet blog, kalau blog ni bilik tentu dah bersawang n berhabuk...fufuhuhu , mane taknye, lebih 3 bulan tak updet...bizi uruskan life baru...and dalam proses pertukaran status yang memang tak terkira sibuknye....

Alhamdulillah, dalam sedar tak sedar, aku daa jadik budak U, eh silap, belom pun masuk U lagi, baru Pra U...kire macam U jugaklah sebab suasana die memang tak lansung macam sekolah, jauh langit ngan bumi....

sekarang aku tengah studi kat Pusat Asasi UIA kat Petaling Jaya, pergh, KL kot, maaflah , kalau bunyinye macam jakun sikit, tapi aku orang asal kampung, belajar kat Kelantan dulu, tup tup, belajar kat KL, agak excited at the first, but, once aku duduk kat sana, ni je yang aku boleh simpulkan, belajar kat mana2 semua sama, yang penting ikhlas kerana Alllah.

tentu pelik, kenape tetiba je update blog lepas sekian lama tak buat macam tu, aku pun tak tau nak cakap macamane, maybe nak bercerita pengalaman yang terlimpah-limpah dalam memori ni , huhuhu.....

mungkin tu je kot untuk entry ni....lain2 cerite aku sambung utk next entry..tataaaa


Thursday, April 26, 2012


‎>Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :
>1. Sebelum khatam Al Qur'an,
>2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
>3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
>4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah....

>"Bertanya Aisyah :
>"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

>Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
>Bacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
>Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu.
>Dan, perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"


Friday, April 13, 2012

Allah (الله)

God; the only deity worthy of worship. It derives from the word “Ilah” which means “the One deserving all worship,” the One to whom all hearts submit in love, fear, reverence, trust and sincerity.

Situasi

Situasi I


:: Sebelum tidur ::


set alarm-5.30 a.m
daalam hati----> nak bangun QIAM

:: Selepas Tidur ::

Bangun!! umi cakap,
ayah dah azan
huh??
terlepas lagi..


###########


Situasi II

:: Sebelum Tidur ::

set alarm 5.30-5.45-6.00am
dalam hati----->kalau boleh nak Qiam..(xbersungguh)
bangun qiam nak? orang kat sebelah ajak
diam ..no respon

:: Selepas Tidur ::
ringtone Hambamu berbunyi--5.30am
tekan stop
orang sebelah bangun, mandi dan Qiam
tersedar
sambung mimpi
dalam hati---->malaslah
bangun!!!umi cakap,
ayah azan
huh??
menyesal
nafsu menguasai kemahuan mati

#########################




kehidupan berpaksikan nafsu, amat perit..kemahuan tetap mati di tangan nafsu..walaupun hanya nafsu utk tidur..bilakah akan tiba masnya dalam diriku, kemahuan mengatasi nafsu..
berkali kali kemahuan kutingkatkan, dan berkali kali itulah nafsu mengatasi kemahuanku..
diriku kini, hanya adaMU..RABBUL 'IZZATI, pencipta Agungku, pengurus hayatku, ku pinta hanya padaNYA..supaya kemahuan ku dipertingkatkan, dan mengatasi nafsu..

Amiin

Aku cuak!!

Assalamu'alaykum, hi peeps, hello dudes!!! saya baru jer habis belajar kereta utk sekian kalinya, rasanya daa 2 bulan lebih tak pegang stereng, ayyoyo, memang pergi tu, tadah telinga kena marah kat cikgu, huhu

kejap kejap mati, terlepas clutch banyak sangat, adoii,

17 April ni, iaitu selasa ni dah test JPJ, sabor jelah..

tu je nak cakap..

Thursday, April 12, 2012

glossary----->Suhaib Webb

A

Adhan (أذان)

The call to prayer.

Ahadith (أحاديث) [sing. Hadith (حديث)]

The sayings and traditions of the Holy Prophet Muhammad (Peace be upon him).

Ahkam (أحكام)

Rulings and orders derived from the Qu’ran and Sunnah. Five kinds of orders: Wajib, Mustahab, Mubah, Makruh, and Haram.

Ahl al-Kitab (أهل الكتاب)

“People of the Scripture,” or followers of pre-Islamic monotheistic religions with some form of scripture believed to be of divine origin. It refers to Jews, Christians and Sabians.

Akhirah (آخرة)

Hereafter.

`Alayhi As-Salaam (عليه السلام)

“Peace be upon him.” This expression follows after naming a prophet (other than Muhammad), or one of the noble Angels (i.e. Jibreel (Gabriel), Mikaeel (Michael), etc.)

AlhamdulilLah (الحمد لله)

“Praise be to God!”

Allah (الله)

God; the only deity worthy of worship. It derives from the word “Ilah” which means “the One deserving all worship,” the One to whom all hearts submit in love, fear, reverence, trust and sincerity.

Allahu Akbar (الله أكبر)

“God is the Greatest.”

`Alim (عالِم) [pl. `Ulama’ (علماء)]

A scholar in any field of knowledge. In the context of Islamic Discussions, it has the connotation of a religious scholar.

Ansar (أنصار)

Literally means “helpers.” In Islamic history, the Ansar were the supporters of the Prophet Muhammad who welcomed the Muslims in Madina.

`Aqeedah (عقيدة)

The Islamic creed, or the six article of faith, which consists of the belief in God, Angels, Prophets, Scriptures, the Day of Judgment, and Destiny.

As-Salamu `Alaykum (السلام عليكم)

The Islamic greeting, which translates “Peace be upon you.” In addition, wa RaḥmatulLahi wa BarakatuHu (ورحمة الله وبركاته) means “and the Mercy of God and His blessing.” The response to this greeting is wa ‘Alaykum as-Salam wa RahmatulLahi wa BarakatuHu (و عليكم السلام ورحمة الله وبركاته), which means “And on you be the Peace and Mercy of God and His Blessing.”

AstaghfirAllah (أستغفر الله)

“I seek forgiveness from God.”

A`udhubilLah (أعوذ بالله)

“I seek refuge in God.”

Ayah (آية) [pl. Ayat(آيات)]

Literally means “a sign.” A verse of the Holy Quran

Wednesday, April 11, 2012

::SEGMEN:: Twinning segment_ Ciri Gegurl dan Boboi Idaman saya


Assalamu'alaykum, dudes! hari ni, my best friend ajak saya launch segment terbaru...twinning segment...
huhu ala2 twinning study programes jer...ok tajuknye

CIRI GEGURL DAN BOBOI IDAMAN SAYA

haha, sounds like joke right? memang penangan criter ape celopp betol..

ok, setiap segment mesti ader syarat2nyer right? memandangkan segment ni merupakan twinning segment, korang kena klik sini----------------------> edSassin

huhu, ni die partner segmen saye....


____________________


actually bile korang daa habes bace syaratnye taklah susah pun kan...cume perlu listkan ciri2 wanita atau jejaka yang masuk dalam list korang.. kalau saya ni die ciri2nye..




beragama( of course)

tak hisap rokok

ade duit
ade rupa (boleh dipertimbangkan)

pembersih

tak kedekut

hormat orang tua

peramah



hah, tu dia InsyaAllah, one fine day I'll meet this guy, tapi of course not nowlah..
till then, nak join klik
--------> eddie<-----------















Monday, April 9, 2012

::Segmen:: APA NAK BUAT BILA JADI JUTAWAN???


Assalamu'alaykum, dear dudes!! umm, tetiba saya raser nak buat segmen jugak, hew3....lepas join 2 segmen , one by KINA n one by TENTANG KITA.....tangan ni rasa nak buat jgak...huhu...meh jangan segan untuk join!!

ok..segmen kali ni, lebih kurang wish larr..huhu
saya nak tanya bayangkan kalau korang dapat 1 JUTA...apa yang korang akan buat dengan duit banyak gedabak tu?




beli rumah macam Full House

pergi buat haji dan umrah

bagi kat parents

melancong kat Italy
pursue study

beli NIKON DSLR





ni wish list sayer, haha...I wish to be a photographer...

well ..kalau korang nak join nah, ni syaratnya..:

************************


1) firt skali, follow saye ek..

2) buat satu entry yang bertittle --->::Segmen:: APA NAK BUAT BILA JADI JUTAWAN???

3) copy gambar kat atas n letk dalam entry korang, p/s:jgn lupe link kpd entry ni ek!

3) listkan ape jer yang korang nak buat kalau jadi Billionaire...sukahati koranglah nak buat ayat
ke list ke...

4) bagi sesape yang nak buat wishlist macam kat atas ikut tutorial ni...---->joomwishh


5)bila dah siap,tinggal komen n url entry korang tu kat sayer....


*************************


huhu...segmen bermula pada 10 APRIL 2012 dan berakhir pada

10 MEI 2012

10 APRIL 2013



meh pakat2 join!!!




segment ni dianjurkan sempena tamatnya citer korea BECOMING A BILLIONAIRE kat Ntv 7, huhu #p/s










Its all about barbie!!!

assalamu'alaykum,
I just get so boring when I found an idea to search all these song videos by Barbie..
well, frankly i did love to watch Barbie's story when I was child....and I still do,
LOL..


Video below is about the Princess and the pauper:
I do have the VCD of this story,

















Barbie and the 12 Dancing Princess, I watch this story when I was child long time ago, but still remember that this is the best among all Barbie story that I had watch...


test test

'That woman in your life, whether it’s your mother, your daughter, your sister or your wife, is the only creation on the face of the earth that will go hungry in order for you to be fed. She’ll go thirsty in order for you to quench your thirst. She’ll have sleepless nights so you can have the comfort of the sleep zone. She’ll sacrifice her life in order for you to live. She will laugh when she sees you laugh, she will cry when she sees you cry, she devoted her life in order for you to stand on your own feet, you’ll find out that who you are is because of your own mother. It’s because of the women behind you. You’ll find out that they are the reason, the second reason of creation'
"
"Sabr does not mean that you are happy with the decree of Allah, sabr means that you accept the decree of Allah even if you don’t understand it."






copy n paste...
just try an error utk fieldset comey ni...

test test

just wanna test..



There're moment in our lives, when reason fails. The worl rallies against us. It si at this moment that we discovered the most about ourselves. Those fleeting seconds, ifwe decided to change our lives. It is really sad however, that the man who decided to change his life on the twelfth hour dies on the eleventh. Until recently, my life seems to be residing towards the eleventh hour.....

Kandas? Jangan Malu...

Assalamu'alaykum, dudes!!!
petang ni saya nakshare sumting sebagai nasihat dan pedoman utk diri sendiri,

sebenarnya macam ni, hari ni, kembar saya------> Aghoh
telah buat test kereta,semalam dia memang berdebar2, sampai tak lena tidur tapi last sekali tidur jugak, n bad story, dia kandas atau orang kata kurang lulus dalam test tu,
alhamdulillah, dia hanya kandas dalam test jalan raya, senanglah nak buat balek.....

saya buat entry ni, special utk dia n kawan saya beberapa orang yang juga kandas dalam test kereta ni,....saya tak tahu lagi bila,

hoho, berdebarlah jugak,

tengok kembar sendiri kandas...tapi takpe...


To get the best, u must give ur very best, so when He give u test, u still doing ur best, In order to get His bless, bcos He's plan is alwaysthe very very best, and His love will never fade nor less. No doubt. InshaAllah
.


I create this quote to motivate myself n others.... Aghoh nampak sedih jer sebab kandas, tapi....masih ada peluang, jangan bimbang...



till then, daaa

Sunday, April 8, 2012

"Segmen : Suaikenal | Taaruf | Ice-breaking"


Assalamu'alaykum, dudes!!! tadi saya jenjalan kat group AWESOME BLOGGER...tup2 jumpe link yang KINA bagi....

rupa2nya ade akak ni lancarkan segmen, she is akak tentang kita

huhu...raser nak join lahhh...lepas join segmen yang kina buat haritu rasernye...best gak..huhu

ok...let start...

salam ukhuwah dudes semua!!!

my real name is Siti Hajar binti Zamri
n I was born by my umi on 18 May 1994
at HUSM
maser sekolah rendah, saya selau pindah2 tau...dis is my primary school lis:
>SRI MELOR ( year 1-2)
>SRI KIBLAH (year 3-4)
> SK GUNONG (only 3 months)
> SK KUBANG GOLOK (Year5-6)

huhu, cengitulah, banyak tak sekolah rendah saye?

bila naik sekolah menengah, Alhamdulillah, dah tak tukar sekolah dah...dari form 1 sampai form 5 saya bersekolah kat SMKA NAIM LILBANAT

well..I things , tu jelah bio saya yang menepati syarat segmen ni...

copp...kalau korng nak tahu saya ada kembar tau---->aghoh<-----just klik here kalau nak kenal

tapi..kitorang muka tak sama..


oklah...task seterusnya dalam segmen ni ialah tag follower yang saya nak kenal...

nah ni dia..

farihah
ilya
Agustina


sebenarnya nak tag sumer dudes follower sayer, tapi tak sempat lahh, dah nak zuhur ni..


huhuu....n harini last day tau..pukul 2300 nanti, segmen ni daa tutup so mane2 dude yang nak sertai... klik cni------> cepaaaat!!!!



ok then, tadaaaa.

Sahabat, Friend, Amigos Dost


Assalamu'alaykum, dudes, dah lama rasanya saya nak buat entry pasal persahabatan ni,
sahabat-Melayu
teman-Indonesia'
Amigos-Sepanyol
Dost-urdu
maksud sahabat yang disebut dalam bahasa2 selain bahasa melayu...
oklah...
saya ada satu point of view pasal sahabat2 ni...

ok..bagi saya..kita memang kena ada ramai kawan sekeliling kita...biar ramai kawan jangan ramai musuh..
tapi dalam semua kawan2 kita yang kita kenal, saya pasti ada jer tahap2 keakraban dia...

oklah...

contohnya..dalam ramai2 kawan2 kita, pastinya beberapa orang sahja yang kita benarkan utk tahu rahsia kita...ye tak?

***

saya selalu baca dalam novel2 tulisan Hilal Asyraf, dia kata
serendah2 ukhuwah adalah berlapang dada..

kalau kita bersahabat, jangan sesekali bersangka buruk dengan kawan2 kita,
kalau dia buat benda yang tak patut, nasihati dia, bukan jauhi dia

tetiba jadi teringat kat kawan2 saya batch 2007-2011 Naim....

tapi yang lebih mengingatkan saya adalah kawan2 yang saya panggil sahabat...mereka:

Farihah
Ilya
Kiah
Fatin
Kulom
Isna
Ain
Ema





F.I.K.A.F.A.kE.R.i




*****************






pics ramai2 ni maser pergi kem JDK........dapat kenal dan rapat only in 22 days..walau tapernah kenal sebelum ni..







I love them...Batch 7E




till then..

Budak2--->selalu buat kita tersenyum

Assalamu'alaykum, dudes...ni post second for today, semalam maser tengah scroll gambar2 dalam komp kat umah, jumpa gamba2 cousins yang cute miut nih sumer.....

well, i'll never deny that children always make us happy....
kanak2----> suci tanpa dosa...
huhu..jadi rindu zaman kecik2 dulu....
budak2 ni lah yang buat kita tersengih sorang2..tak ke?
tengok lah macam maner sepupu saye sorang ni...makan kek macam nak pakai pencuci muka..haha..this is my cousin...Kak Chik atau nama lain nya...Nur Iman Ibtisam bt Suhaimi









haha...kak chik kak chik....






namanya Adam Ikmal Syakir bin Suhaimi..adik kepada kak chik yg comot kat atas ni....
kalau sebelum dia lahir dulu, saya pernah tanya dia nak letak nama apa kat adik baru dia dia cakap....Adam Idris Nuh Hud Soleh......huhu
yang kat atas n bawah ni....Ismail Lutfi...anak kepada mak sepupu saya...pendek citer..dua pupu...comel sungguh...



alalalala....hingus merembes keluar...huhuhu



huhu.......................there totally make me smile....
ok then..
sampai cni aje yer..
coret coret pasal family ni huhu...

Tutorial berangkai utk dost

Assalamu'alaykum,dudes, hari ni saya nak buat tutorial kepada tutorial, erk? or tutorial berangkai, saya buat nisebab nak guide my friend, Ilya Syahnaz yang baru jer buat blog semalam, so kalau sape2 yang nak ikut tutor ni, no hal. oklah, let start..

tutor ni utk tukar bacground, tak nak pakai background yang sedia ada...
to do that , you just have to:


ok...bleh nampak tak gambar kat atas ni?..kalau bleh angguk dan senyum...(^__^)huhu..korang akan jumpa mcam kat bawah ni...


....


lepas tu tekan ----->;Add a gadget
pilih----->; Html/javascript

opps...lupa nak cakap...
utk dapatkan background yang cecantik..klik sini----->;subhanaAllah


korang pilih lah nak yang mane....

klah till then..

n jap...kalau xde yang korang berkenan, bleh jugak jalan2 kat sini..


that's all, semoga tutorial ni membantu yer...

P/s to Ilya: chaiyok de..!!!


Happy Trying!!!!!!!!!!


Saturday, April 7, 2012

--->Contengan yang memberi kesan<--





Assalamu'alaykum, dudes...
again, my second post for today....

hari ni, saya nak share video yang disebut oleh HLOVATE dalam novelnya Contengan Jalanan....


bagi yang dah baca novel tu....video ni yang Fend tengok mase di nak lipat pakaian dia,
n video ni diberi oleh Lia...kepadanya....

n bagi yang belum baca novel ni...saya syorkan baca, sebab bagi saya Hlovate dah buat novel yang simple dan sempoi tapi meresap masuk dalam hati....

n kat sini saya nak tulis sikit ape yang di sebut dalam video ni..n dimentionkan dalam Contengan...



******

There're moment in our lives, when reason fails. The worl rallies against us. It si at this moment that we discovered the most about ourselves. Those fleeting seconds, ifwe decided to change our lives. It is really sad however, that the man who decided to change his life on the twelfth hour dies on the eleventh. Until recently, my life seems to be residing towards the eleventh hour.....

******




oklah....macam ni...saya ada satu point of view...


maybe kita taklah seteruk Ahmad yang rock dlam video kat atas nie, Ahmad tu dia selalu tinggal solat, kaler rambut n what so ever

kita Alhamdulillah, tak pernah miss solat, tak buat benda2 haram...

tapi saya pernah terfikir, dah cukup ker amalan kita selama ni?



kita memang dah baik,
dah tutup aurat, solat tak pernah tinggal,
buat semua yang Allah suruh, tinggal semua yang Allah larang,
itu dah cukup baik kalau nak dibandingkan dengan yang kat luar sana yang sememangnya ade je yang lebih teruk,
TAPI..
adakah semua tu dah cukup?


dan melayakkan kita utk tempah tempat kat dalam syurga?


soalan yang sememangnya x perlukan jwpn,
but think about it..


Allah ada berkata yang hambanya yang masuk syurga tu,
ramai dikalangan umat terdahulu (dah semestinya bukan kita),
dan sikit sahaja dikalangan umat terkemudian( semestinya kita),


dan the question that always keep wondering in my mind...
'Adakah aku ni termasuk dalam golonga yg sedikit tu?'
skrg ni dah ramai ustz ustzh, ulama',hafiz hafizah,
yang kalau nak dikumpul memang agak ramai,


logik ar kalau mereka tergolong dalam golongan yang sedikit tue..
tapi kalau macam tu ...aku?


masih ade ruangkah utk aku utk tergolong dalam golongan tu...
MasyaAllah..Astagfirullah...
sungguh anjakan paradigma dalam diri betul2 perlu dilancarkan...


sebab xde orang yang nak masuk neraka , right?
tapi kita hanya ade 2 choices..nak masuk neraka atau syurga?
and neraka sudah tentu dah direjected dalam list tu...
So, kita hanya ade satu choice, MAsuk Syurga,



we really need to change...not tomorrow, not lepas nilah, not nantilah, but
Now, sebab mati tu memang x tunggu kita...


kalau dia nak datang skrg ni pun mase bace post ni dia bleh je mari tarik nyawa kita, right?

So, It's time for us to change sebelum kita terlambat..
mulakan dengan niat dan kehendak..dan usaha
InsyaAllah..



Better late than never right?,

n saya nak share kata2 Ahmad kat budak yang dia jumpa mula2 citer tu....tapi kata2 ni dia cakap kat budak tu akhir citer....


******

You still got a lot of life ahead of you , man. Don't waste it oing the wrong things. And what's worse is ended up doing the wrong thing.


******



Andai kita tahu bila kita nak mati..
Andai kita tahu bila kita nak mati....
Andai kita tahu bila kita nak mati.........
of course kita xkan berani nak buat benda2 yang useless yang sia-sia,
of course kita akan berlumba2 buat amal ibadat untuk buat saham kat akhirat...
ya , betul tu.. TAPI..
tahukah kita bila kita nak mati?
jawapan yang semua org dah tahu..
SO..
tunggu ape lagi..


Bila mati dah menghimpit kita,
kita semestinya xde tempat nak lari...
xde tempat nak sembunyi...
larilah,sembunyilah kat ceruk mane pon, kalu dah memang tu dah dkatakan
masa sudah sampai...memang sudah...
kita hanya boleh menanti di barzakh....
menunggu hari kebangkitan for the hereafter...
hari penentuan kita...
syurga or neraka?
Jannah Au Naar?
Heaven or hell?
no one knows...ONLY HIM.

***




Till then, dudes...

hope you guys can heed it...

sorry a lot if i've been too emotional...


Assalamu'alaykum